Kakaové bôby celé
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka. Obsahujú stovky zdraviu prospešných látok, ktoré v bôboch zostávajú zachované.
Ich najväčšou prednosťou je vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Zaisťujú správny rast a vývoj, posilňujú srdce, sú protizápalové a ich dostatok v tele pomáha predchádzať mnohým vážnym chorobám. Zároveň majú pozitívny vplyv na funkcie mozgu a zvyšujú koncentráciu. Ich nedostatok sa môže prejaviť nielen na tele, ale aj na nálade.
Kakaové bôby majú vysoký obsah flavanolov, ktoré pomáhajú zvyšovať hladinu endorfínov a serotonínu, teda hormónov šťastia a dobrej nálady. Serotonín tiež pôsobí proti stresu a depresiám, takže kakaové bôby môžu byť v boji s nimi veľkou oporou. Obsahujú aj selén, mangán, vápnik, horčík a železo, ktoré telo práve z kakaa dokáže veľmi dobre vstrebávať.
Nepražené kakaové bôby sú bohatým zdrojom kvalitných sacharidov, bielkovín a tukov. Patria medzi najväčšie prírodné zdroje antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie buniek a chránia naše telo pred mnohými chorobami.
Použitie
Kakaové bôby majú široké využitie v studenej aj teplej kuchyni. Môžete si ich dopriať podobne ako oriešky, či už v šupke alebo bez nej. Môžete nimi ozdobiť dezerty, pridať ich do raňajkových zmesí, alebo smoothie. Najviac cenných živín z nich ale získate, ak ich budete jesť surové. Na doplnenie chuti a ďalších živín ich môžeme namixovať s inými orechmi alebo sušeným ovocím.
Skladujte v suchu pri teplote najviac 22 °C a relatívnej vlhkosti najviac 70 %.
Výživové hodnoty na 100g
Energetická hodnota (kJ/kcal)
2392/578
Bielkoviny (g)
11
Tuky (g)
54
Z toho nasýtené mastné k. (g)
-
Sacharidy (g)
15
Z toho cukry (g)
1
Vláknina (g)
16
Soľ (g)
- Parametre: